Gothic rock och gothare

Gothic rock kallas i Sverige oftast bara för goth, och de som lyssnar på goth kallas för gothare. Att vara gothare handlar dock om mycket mer än att bara lyssna på en viss typ av musik, då goth är en hel subkultur, och gothare av utomstående kanske framförallt förknippas med en viss klädstil, snarare än en musikgenre.

Goth har samma ursprung som punken, och uppstod således i England på 1970-talet. Tidiga föregångare till genren var exempelvis Siuoxsie and the Banshees, The Damned och Joy Division. Det första rena gothbandet anses av många vara Bauhaus. Goth karakteriseras av musik där symbolik och känslor är dominerande. Genren har sannolikt fått sitt namn på grund av de influenser från gotisk litteratur som märktes i musiken. Andra influenser som påverkade genrens utveckling var romantiken, existentialismen och nihilismen.viona_ielegems

För många som kallar sig gothare är dock som nämndes ovan kläderna minst lika viktiga som musiken. Gothares kläder kan vara mycket varierande, men är samtidigt mycket enhetliga på grund av några gemensamma nämnare. Alla gothare brukar till exempel klä sig i svarta eller mörka kläder, och det är inte ovanligt att män och kvinnor klär sig likadant, med smink, spets, och krås som vanliga inslag. Typiska plagg för en gothare är platåskor, skinnjackor, plagg i sammet och myggjagare. Gothmodet varierar dock stort från land till land. I Sverige har gotharna behållit mycket av punken, som ju är genrens ursprung. Det är därför inte ovanligt att se gothare med piercingar och tuppkam i Sverige. I Tyskland har istället de gotiska och romantiska influenserna tagit överhanden, varför gothmodet där förknippas med kläder som efterliknar den perioden i historien.

Ett problem som alla gothare har gemensamt, oavsett var i världen de befinner sig, är dock att soligt och varmt väder kan vara jobbigt, eftersom de oftast går klädda i helsvart. Gothare skiljer sig på det sättet från de allra flesta i Sverige; de föredrar vinter och kyla framför sommar och värme. Om du inte är gothare, utan som de allra flesta i Sverige, vill du dock sannolikt förlänga sommaren så långt det går. Det bästa sättet att göra det är att bygga ett uterum. Där är man skyddad från vind och regn, och kan njuta av att sitta ”utomhus” långt in på hösten.

Leave a Comment

mts_howto