Rockmode och hårstil

Så länge som rockmusiken funnits har rockmodet existerat. Ända sedan rockmusiken tog fart som populärmusik under 1950- till 1960-talet har rockstilen dominerat ungdomsmodet. Självklart hade även popmodet sina glansdagar, särskilt under 80-talet, men rockmodet har aldrig blivit omodernt. Början till modet var att ungdomar valde att klä sig utifrån den musik de lyssnade till men många av dessa kläder har genom tiden blivit del av det ”vanliga” modet som till exempel jeans och läderjacka.

Rockmusiken utvecklas konstant och idag finns det en myriad av olika typer av rockmusik. Precis som musiken utvecklats har också rockmodet ändrats och vuxit med olika musikstilar. Även om klädstilen fått en stark egen prägel som exempelvis punkrocken (särskilt när det kommer till provokativ hårstil) finns grunden ändå i det ursprungliga rockmodet. Det kvinnliga rockmodet präglades starkt under 80-talet av sångerskor som Joan Jett med svarta tights och läder som rak motsats till Madonna som var pop modets ikon. Hårdrockstilen inom rockmodet är kanske det mode som starkast förknippas med ”rockmode”. För hårdrockare gäller mörka kläder gärna tillsammans med läderjacka. Jeans är ofta ett måste och de bör vara slitna och tämligen tajta. På fötterna bör man såklart använda boots. För vanliga rockare gäller alltid grunden i rockmodet vilket är jeans och skinnjacka men för exempelvis indierockare måste jeansen vara så smala att det ser ut som om de klistrats på benen.

Jeans har varit ett måste inom rockmodet ända sedan 1950-talet. Från Elvis rock and roll mode med blå jeans ofta tillsammans med svart skinnjacka. Under 70-talet gällde jeans med utsvängda ben som gärna kunde se slitna ut. Under 80-talet dumpades jeans med utsvängda ben helt och hållet och stuprör blev ett måste. Idag gäller slitna jeans som helst bör vara svarta och rejält tighta. Det är en stil av jeans som går hem i de allra flesta subgenrer av rockmusik och dess mode. Med jeans bör man även ha ett kraftigt bälte som ska vara av läder. Det finns många olika typer av bälten att välja mellan som till exempel dödskallebälten, pyramidbälten, nitbälten, vanliga läderbälten eller konstläder, Motörhead bälte och Gas Monkey garage bälte.

Rockmodet har alltid följts av olika hårstilar så man kan nog säga att frisyren är viktig.  För punkrockare var frisyren kanske den viktigaste delen av punkmodet. Hårdrockare och har i stort sett alltid långt hår vilket klart färgar klädstilen men även alternativ rock som grunge och indie gillar långt hår. Det finns många som inte har kvar sitt hår eller som har blivit tunnhåriga, men det kan finnas hjälp att få hos exempelvis prp för att fixa problem med hårväxt. Det finns givetvis andra alternativ för att fixa frisyren såsom peruk eller löshår. En annan detalj som rockare gillar är färgat hår eller slingor.

Leave a Comment

mts_howto