Grunge

Löst sittande flanellskjortor, trasiga jeans och okammat hår, råa avskalade gitarriff och dystra sångmelodier. Detta är några av karaktärsdragen i musikstilen och subkulturen grunge som slog igenom i slutet på 1980-talet. Med sitt huvudfäste i staden Seattle, kom grungen att växa fram som en motpol mot den glättiga rockmusikstilen pudelrock, som varit populär under 80-talet, med band som Mötley Crüe, Cinderella och Poison i spetsen. Den rockmusik som dessa band företrädde ansågs av grungebanden som ytlig och kommersiell. Istället för glitter och eldshower ville grungebanden hitta ett ärligare sound. Stilen som växte fram blev därför väldigt avskalad, skramlig och lite grötig. Sin inspiration hämtade grungen främst från musikstilen hardcore.

Nirvana det största av dem alla

Från mitten av 80-talet fram till början av 90-talet var grungen fortfarande en subkultur. Tidiga band inom genren var Melvins, Green River och det mer välkända Soundgarden. Stilens stora genombrott kom under 90-talets första halva, och det utan tvekan mest erkända bandet var Nirvana. Bandet med den enigmatiske frontfiguren Kurt Cobain i spetsen släppte sin genombrottskiva ”Nevermind” i augusti 1991, men succén skulle bli ett faktum först året därpå. Skivan tog både recensenter och allmänheten med storm, inte minst låten ”Smells like teen spirit” som än idag är populär. ”Smells like teen spirit” var aldrig menad att bli en hit, vilket få känner till, istället var det låten ”Come as you are” som planerats som den stora publikfriaren.

Är grungen död`?

Det var utan tvekan 90-talet som kom att bli grungens guldålder. Förutom Nirvana, som slog igenom bredast, rönte band som Alice in Chains, Soundgarden och Pearl Jam stora framgångar. Många menar att stilen dog under nittiotalet, i och med Kurt Cobains självmord. Cobains död anses vara slutet på en era då han kom att symbolisera rörelsen och en hel generation. Men det är inte alla som anser att grungen dött. Snarare har den utvecklats till en mer radiovänlig genre. Ett band som anses tillhöra post-grungescenen är australienska Silverchair. Men det är inte alla klassiska grungeband som har kastat in handduken, exempelvis turnerar Pearl Jam fortfarande och släppte så sent som 2013 sitt senaste studioalbum ”Lightning Bolt”.

Leave a Comment

mts_howto