Rockmode under 1980-talet

 

Rockmodet under 1980-talet hör till det mest intressanta genom alla tider. Då fanns det en upptäckarlust som saknade motstycke i historien. Många har kallat 80-talet för experimentens årtionden och det ligger något i det. Det fanns ingen skam i att prova på nya saker eller våga testa en ny stil utan att vara säker på om det fungerade eller inte. Det gör att vi idag skrattar högt åt en hel del outfits, men det gör också att de lyckades driva på modet för att göra det ständigt spännande och relevant. Några artister var ledande i utvecklingen som bidrog till att 1980-talet är ett viktigt årtionde i rockmodets historia.

Michael_Jackson_in_1988Michael Jackson var kanske artisten som mer än någon annan definierade 1980-talet som musikaliskt årtionde. Hans musik är odödlig och fortsätter att spelas även efter hans bortgång. Vi får dock inte glömma bort att han också var en modeikon. Tack vare hans enorma räckvidd kunde han påverka generationer med hjälp av sina kläder och det ledde till att Michael Jackson var en av de stora ikonerna under årtiondet. Hans signum var att bära uppseendeväckande jackor. Ofta hade de en udda färg – eller så var de fylld av dekaler och andra utsmyckningar. Det enda man visste var att Jackson skulle hitta något som urskilde honom från mängden. Det gjorde honom till en nytänkare inom rockmodet.

En annan artist med stor genomslag på 1980-talet var Prince. Precis som Jackson vågade han ta ut svängarna rejält och ta på sig sådant som andra pop- och rockstjärnor normalt inte bar. Prince hade en fäbless för det färgstarka vilket gjorde att han ofta tog med sig udda plagg som rosa sjalar och översvallande dräkter upp på scen. Andra gånger kunde han vara mer lågmäld och klä sig i en stilren svart kostym. Allt berodde på vilket artistisk vision som Prince hade för just det framträdandet. Det är en attityd som har fått stora implikationer för rockmodet i efterhand och 1980-talets Prince är fortsatt en stor stilikon.

När vi tittar tillbaka på 1980-talets rockmode idag får vi inte glömma att det var ett årtionde som hade alltifrån färgglada experiment till svarta och allvarliga uppsyner. Med en sådan mångfald är det inte konstigt att årtiondet fortsätter att inspirera människor.

Leave a Comment

mts_howto