Hårdrock och smink

 

Smink och hårdrock kan tyckas som en konstig allians. Ändå har just de två sakerna varit intimt förknippade under många år. Det finns gott om exempel på hårdrocksartister som använt sig av smink för att göra en poäng eller för att skapa en scenperson. På så sätt har också sminket haft en avgörande roll för att forma hela rockhistorien. Eftersom smink kan vara alltifrån lite ögonskugga till ett helt förändrat ansikte har det också haft olika användningsområden genom åren. Här är några artister som har använt smink under sin rockkarriär på olika sätt.

Kiss_Love_Gun_eraEtt av banden som omedelbart associeras med smink är Kiss. När de bildades 1973 var det inte lika vanligt att band använde sig av den typen av estetiska verktyg för att förändra sitt utseende. Då hade rockhistorien mest bestått av band som The Beatles och The Rolling Stones – och även om de var provokativa på sitt sätt var de snälla pojkar i jämförelse med Kiss. De valde istället att spela en betydligt hårdare rock och deras alter egon på scen följde en sådan uppdelning. Med hjälp av vitsminkade ansikten kunde Gene Simmons, Paul Stanley och de andra i bandet skapa en scenatmosfär som inte liknade något annat i historien.

En annan rockartist som flitigt använde smink i sin karriär var David Bowie. Han skapade mer explicit ett musikaliskt alter ego i form av Ziggy Stardust. Med hjälp av honom kunde Bowie skriva en ny typ av musik och turnera som Ziggy vilket hjälpte honom att nå en ny inriktning på karriären. Det klassiska omslaget till albumet Aladdin Sane är ett bra exempel på hur smink har influerat rockmodet. Där har Bowie sminkat sig med en röd blixt över sitt vita ansikte och det är en bild som har gått till historien som ett av de mest igenkännliga fotografierna någonsin.

För att förstå vilken inverkan smink har haft på rockmodet räcker det med att läsa en bok om de största artisterna i historien. Även om alla inte själva har använt sig av smink på scen har många blivit influerade av andra som experimenterat med olika former av estetiska uttryck för att hitta rätt.

Leave a Comment

mts_howto