Hårdrockare och hår

Om det är något som förknippas särskilt mycket med (manliga) hårdrockare, är det sannolikt deras långa hår. Förutom att majoriteten av alla hårdrockare under lång tid har haft långt hår, vilket självklart har bidragit till att skapa en stereotyp bild av hårdrockaren med långt hår, är en annan bidragande faktor sannolikt att håret ofta hamnar i fokus när hårdrockare headbangar. Att headbanga innebär att man kastar huvudet uppåt och nedåt i häftiga rörelser i takt till musiken, vilket av naturliga skäl gör att också håret flyger uppåt och nedåt.1280px-iron_maiden_perfoming

Anledningen till att långt hår blev så utspritt bland just hårdrockare, och förknippas så starkt med genren, har sannolikt sin bakgrund på 1960-talet och 1970-talet, när genren hårdrock började uppstå. Ungdomar på den tiden revolterade då mot sina föräldrar genom att skaffa långt hår, som gick emot de normer som föräldrarna följde gällande vad som ansågs propert. Samma ungdomar var de som bildade band som Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin, Judas Priest och Iron Maiden, som skulle forma hur själva genren hårdrock utvecklades. Det föll sig därefter naturligt att de som lyssnade på dessa band ville efterlikna sina idoler. Det långa håret har sedan hållit sig kvar, trots att det idag inte är tillnärmelsevis lika kontroversiellt att en man har långt hår. Det är sannolikt att denna cirkel av att ungdomar klär sig i sådana kläder och skaffar sådana frisyrer som revolterar mot deras föräldrars uppfattning om vad som är snyggt kommer att fortsätta i all framtid. Det enda man kan göra som förälder är att klä sina barn enligt sin egen smak så länge de är så små att de inte kan välja själva. Om du letar efter märkeskläder för barn av den anledningen ska du gå in på Kidsbrandstore.se, där du hittar ett brett utbud av snygga barnkläder för alla smaker.

Även om långt hår kommer att fortsätta tillhöra den stereotypiska bilden av en hårdrockare under lång tid framöver, börjar verkligheten se annorlunda ut, då det idag finns hårdrockare som spelar i framstående band som har helt andra frisyrer. David Draiman i Disturbed har till exempel gått i motsatt riktning, och har rakat huvud, och Anders Fridén i In Flames har dreadlocks, en frisyr som mer traditionellt förknippas med reggae.

Leave a Comment

mts_howto