Sweden Rock Festival

Musiker går genom publikenSweden Rock Festival är en av Sveriges absolut folkkäraste festivaler. Den hålls varje år i Sölvesborg i i Blekinge och drar årligen till sig ca 30 000 människor. Sweden Rock gick av stapeln första gången år 1992 under namnet Sommarfestivalen i Olofström. Det var då ingen hårdrocksfestival utan bjöd på olika sorters musik som var ovanliga på svenska festivaler på den tiden. Några år senare ändrades fokus till hårdrock och evenemanget flyttades till Sölvesborg för att fler besökare skulle få plats. Sedan dess har musikfesten vuxit sakta men säkert till att bli en av världens mest välrenommerade rockfestivaler. Varje år spelar världskända akter som Black Sabbath, Iron Maiden, In Flames eller Mötley Crüe. Många har jämfört Sweden Rock med den enorma festivalen Wacken Open AIr i Tyskland.

Om man vill åka på en lång festival som Sweden Rock bör man fundera på ett par saker först. Först och främst, var och hur ska man sova? Camping är ett alternativ, men är både krångligt, trångt, smutsigt och i värsta fall blött om vädret blir dåligt. Ett bekvämare alternativ är hotell, men det är ordentligt mycket dyrare och hotellrummen är ofta uppbokade på en liten ort som Sölvesborg dagarna kring festivalen. Om man ska campa, ska man ta med sig mat att laga på campingen, eller ska man köpa mat på festivalområdet? När logistiken är utredd är det dags att göra en packlista. Något som är extremt viktigt är välfungerande hörselskydd. Vanliga öronproppar av skumgummi brukar finnas att köpa på festivalområdet, men de är inte alltid så effektiva. Det bästa är att ha hörselkåpor eller så kallade ”musikeröronproppar”. Eftersom festivalen pågår i 3 dagar så kan du behöva fixa lite hemma också. Om du har husdjur måste du se till att någon kommer och matar det. Det kan också vara klokt att se över din hemförsäkring med zmarta innan du åker så att du vet att du är ordentligt skyddad om något skulle hända.

3 dagar med legender på scenen

Gitarrist på scenenGenom åren har Sweden Rock Festival producerat otaliga oförglömliga ögonblick. En historisk spelning med Iron Maiden blev kronan på verket för 2018 års festival. Bandet har länge efterfrågats som headliner av Sweden Rock-publiken och i år levererade festivalen och fick till konserten. Att även Ozzy Osbourne, Judas Priest och Nazareth kom och spelade gjorde spektaklet till en orgie i klassisk hårdrock som uppskattades av de flesta. Om du gillar hårdrock bör ett besök på Sweden Rock i det närmaste ingå i allmänbildningen. Festivalen har visat sig extremt livskraftig och tog sig igenom ”den svenska festivaldöden” för några år sedan utan några som helst problem, då både den legendariska Hultsfredsfestivalen gick under och Peace and Love var nära att gå samma öde till mötes. Jämfört med liknande svenska festivaler är biljettpriset till Sweden Rock ganska högt, och medelåldern på besökarna lika så. Båda dessa saker kan vara bidragande faktorer till varför det nästan inte är något bråk alls på rockfestivalen. Besökarna fortsätter att strömma till Sölvesborg varje år och inget tyder på att festivalen skulle vara på nedgång. Förhoppningsvis kommer Sweden Rock att vara en pelare i den svenska festivalscenen många år till.

Leave a Comment

mts_howto