Hårdrockare är mer intelligenta

För dem som alltid gillat metal så kommer det knappast som någon överraskning men nu har forskare konstaterat att det finns ett samband mellan hårdrockare och hög intelligens och med det kan alla headbangers världen över få upprättning. Vem fick inte som tonåring höra att man såg hemsk ut och lyssnade på skräp, om det råkade vara så att man var hårdrockare?

Nyheten kommer från England, och det är den brittiske forskaren Stuart Cadwaller vid universitetet i Warwick som kommit fram till slutsatsen efter att ha gjort en studie med hjälp av tusen ungdomar. Under studiens gång intervjuade han ungdomarna och frågade dem om deras musiksmak och jämförde sedan deras svar med deras skolprestationer och resultat vid intelligenstest. Han kunde snart konstatera två saker: bland dagens unga är klassisk musik och jazz inte populärt alls, samt att hårdrockare ligger över snittet när det kommer till intelligens. Detta har även bekräftats av andra forskare världen över som kommit fram till samma resultat, och det ligger idag ett stort intresse i att hitta ett samband mellan musik och intelligens.

Så hur kan man förklara dessa resultat? Jo, menar Cadwaller, dessa ungdomar har en annan uppfattningsförmåga än andra och det är just denna som får dem att gilla hårdrock. Denna typ av musik är nämligen ganska svåråtkomlig, trots att musikerna ofta är extremt skickliga, och det krävs att man kan höra de många harmonier och vändningar som dessa komplicerade låtar består av. Många upplever hårdrock som rent skrål och skrän, medan den begåvade människan kan höra att det i själva verket är frågan om komplicerade stycken. Hårdrock är således inte bara nitbälten, skinnjackor, t-shirts och reklampennor med tryck på olika band och artister – det ligger betydligt mer tanke bakom än så.

En annan anledning till att det kan finnas ett samband mellan hårdrock och intelligens är att ungdomar som är lite känsliga eller självkritiska, ofta finner tröst i just denna typ av musik. Hårdrock kan peppa lyssnaren rejält men ofta handlar texterna också om ämnen som samhällskritik, att man går mot etablissemanget och att man inte blir förstådd. Detta kan en ung person som kanske känner sig lite udda identifiera sig med, och musiken blir både ett stöd och en tröst. Det är inte ovanligt att en mycket självkritisk människa i själva verket är överintelligent och att det är just denna intelligens som får personen att granska sig själv och sin omgivning med ett mer analyserande eller kritiskt öga än andra människor. I detta fall så handlar det alltså om att intelligenta ungdomar söker sig till musik som spränger gränserna och bryter normen, där artister som till exempel Britney Spears eller Justin Bieber helt enkelt inte håller måttet.

Leave a Comment

mts_howto