Hårdrocken ser dagens ljus

Idag kan musikgenren rock delas in i mängder av olika mer eller mindre specifika subgenrer, som i sin tur har subgenrer – allt från psykedelisk rock och progressiv rock till metal, dödsmetall och melodisk metal. Under lång tid fanns det dock bara ett samlingsnamn för den tyngre typ av musik som dominerades av elgitarrer, och det var hårdrock.

Hårdrocken har rötter som sträcker sig tillbaka ända till 1950-talet och den tidens gitarrister som spelade elektrisk blues. Genren började dock inte utvecklas på allvar förrän ett årtioende senare, då bland annat band som The Who, The Kinks, The Yardbirds och Rolling Stones (som alla ingick i det som kom att kallas ”den brittiska vågen”) skapade låtar som kan sägas vara tidiga former av hårdrock. Ett tydligt exempel på det är Rolling Stones låt ”(I Can’t Get No) Satisfaction”, som släpptes år 1965.

Genren både växte och förgrenade sig i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Förgreningen började med band som Led Zeppelin och Deep Purple, som blandade in vassare toner från bluesrocken i sin musik och började skapa tyngre rock. Den utvecklingen fortsatte med Black Sabbath, som var pionjärer inom genren på det sättet att de var det första bandet som började blanda in gotisk estetik och ockulta element i sin musik och sitt utseende. Tillsammans brukar dessa tre band förknippas med grundandet av heavy metal som genre, där musiken och estetiken gick mot ett mörkare håll, medan genren hårdrock fortfarande höll sig på den ”ljusa” sidan, och behandlade mer lättsamma ämnen.jimmy_page_early

Därmed inte sagt att de tre ovan nämnda banden inte influerade även genren hårdrock. Deep Purples album Machine Head från 1972 var till exempel definierande för genren, med låtar som ”Smoke on the Water” och ”Highway Star”.

I takt med att hårdrocken har utvecklats är det inte bara en musikgenre som har vuxit fram, utan också en särskild klädstil, som förknippas med den genren. Läderjackan är ett exempel på ett klädesplagg som har blivit nära förknippat med just hårdrock. Om du själv letar efter en läderjacka för att få in lite mer hårdrockskänsla i din stil, ska du gå in på Black Friday. Där hittar du rabattkoder till flera olika klädbutiker online, bland annat en Boozt-rabattkod, så att du kan köpa en snygg läderjacka med rockkänsla, utan att tömma plånboken.

Leave a Comment

mts_howto